Чудотворна икона в Пазарджик помага на вярващите

Ликът на Богородица лекува болни хора и пази онези, които са я избрали за своя покровителка

Милена Николова

 

Иконата на Божията майка в Пазарджик. Снимка: Милена Николова
Иконата на Божията майка, която е донесла изцеление на много хора.
 

Вярващите, които се молят пред иконата на Дева Мария в Пазарджишкия православен храм "Св. Богородица", често чуват гласове и уверение, че проблемите им ще се разрешат. А след това изцелението или положителният обрат на събитията не закъсняват. Мълвата, че иконата, поставена на балкона на най-голямата пазарджишка църква, върши чудеса, вече излиза извън границите на града.

Болни и сакати, хора, притиснати от житейски проблеми, или такива, които страдат заради близките си, изпаднали в беда, често намират облекчение и утеха във вярата и религията. Паленето на свещичка и прошепнатата пред иконите молитва са ритуали, който мнозина изпълняват, без да очакват нещо повече от моментно облекчение на душевните си терзания. Ако имаш истинска вяра обаче, ще почувстваш къде и как да се помолиш, за да получиш благословия свише, твърдят набожни пазарджиклии. "Чудотворната икона е любимото ми място в храма, нея най-често посещавам" - казва Катя Маринова, която от години пали свещ в църквата "Св. Богородица. "Някаква сила ме тегли към нея не мога да го обясня с думи, тя е някъде дълбоко в мен. Мълчаливо заставам със запалена свещ пред Света Богородица и не мисля за нищо. Оставям се на нейното чудотворно излъчване. Винаги се моля да ми помага, да ми дава сила да вървя по правилния път."

Катя е една от жените, посещаващи храма "Св. Богородица", която е избрала Светата Дева за свой покровител. Макар и да не носи името Мария, тя усеща, че истинска благодат озарява живота й, откакто отдава специална почит на Божията майка пред иконата в пазарджишкия храм. Обвързването със Света Богородица като покровителка на майчинството, често се избира от жени, но с безграничната си милост тя дарява и мъжете, които й се молят да ги закриля.

"Живата връзка човек-светия никога не може да бъде разгадана"

- твърди отец Стефан Еленкин, свещеник в църквата "Света Богородица" в Пазарджик. Той често насочва вярващите, които желаят да изберат свой светец-покровител. С нарастващата слава на иконата-изцелителка и утешителка все повече вярващи не се колебаят да доверят съдбата си на Божията майка. За отец Елекин няма никакво съмнение, че образът на Дева Мария в подопечната му църква наистина върши чудеса. Вече десетки вярващи са споделили с него мистичните си изживяванията пред иконата. "Хората са ми казвали, че чуват глас, който идва от иконата и който ги уверява, че бедите им ще имат добър край" - казва отец Еленкин.

Образът на Богородица в пазарджишката църква е обвит в мистерия, не само защото върши чудеса - произходът на иконата също е истинска загадка. Свещениците и служещите в храма нямат данни за зографа и годината на сътворението й. Единствената следа е надписът в долния десен ъгъл: "Подарява семейство Михаил и Мар. Джамбазови". Кога е направено дарението, при какви обстоятелства и каква е съдбата на семейство Джамбазови никой не знае. Може само да се гадае, че иконата е поставена в църквата в знака на благодарност за изпратена от Бога рожба, защото чудотворният образ помага преди всичко при безплодие.

Всеки ден върволица от жени, деца и мъже, молещи се за помощ, застават пред "пазарджишката чудотворка". От иконата ги гледат дълбоки, сериозни очи, които следят богомолеца в която и посока да пристъпи. Погледът на Богородица, макар и строг, всъщност не стряска вярващите, отдаващи й почит. Вглеждайки се в очите на Дева Мария, те виждат майката, страдала много за своя син, който поема на плещите си всички човешки грехове. Усещат, че Богородица разбира… Разбира мъките, болките, страховете, тревогите и бдението през безсънните нощи.

"Синът ми отиде войник" - казва Виолета Рашкова от Пазарджик. "Знаете какво става в казармите - наркомания, кражби… Молих се пред чудотворната икона да ми го доведе жив и здрав. И той се върна. Дни преди уволнението пред очите му се самоубил негов приятел… Оттогава всяка неделя паля пред иконата свещичка за благодарност."

Виолета вярва, че Богородица й е изпратила и още една благословия - добра и мила снаха. След като разбрала от приятелки, че иконата напътства младите да открият подходяща половинка, жената не забравяла да вметне и тази молба в молитвите за сина си. Сега Виолета се радва на младото семейство Димитър и Надя, които са се венчали преди година в същия храм, под благосклонния поглед на Богородица.

Пазарджишката Богородица, макар и да изпълнява съкровени желания, все още не е официално призната за чудотворна икона от църквата. С добрите си дела обаче, тя може да съперничи на тези с лика на Божията майка от Бачковския манастир и село Горно Воден, Асеновградско, за които пловдивският митрополит Арсений се кълне, че помагат на силно вярващите. По принцип най-много икони, които имат силата да изцеляват и утешават, са именно с образа на Дева Мария - българска чудотворна икона на Богородица има чак в манастира Зограф в Света гора.

Пазарджишката Богородица притежава всички качества, присъщи на чудотворните икони - изографисана е с голямо майсторство, има изумително въздействие, дори и на репродукциите и вече са събрани достатъчно свидетелства за свръхестествената й сила. Църквата, където се намира, също допринася за въздействието й като прозорец към божията благодат.

Пазарджишкият православен храм
Пазарджишкият православен храм "Света Богородица", кодето се намира уникалният иконостас - едно от най-прочутите произведения на дебърската дърворезбарска школа. Снимки: Авторът

Построен през Възраждането, храмът "Света Богородица" обединява цялата предосвобожденска българска общност в Пазарджик. В град, където турците са мнозинство, българите-възрожденци с много усилия успяват да издействат разрешение от властите да се построи православен храм. За да се осигурят средствата, пазарджиклии кандидатстват за кредит във виенска банка. Вдигат голяма и представителна църква, а дърворезбите са поръчани в македонския град Дебър. Днес уникалният иконостас в пазарджишката църква "Св. Богородица" е най-прочутото произведение на дебърската дърворезбарска школа.

И в този храм - символ на българщината, точно на празника 24 май, прочутата икона на Света Богородица извършва последното си чудо - сама предотвратява оскверняването си

По време на празничната служба 25-годишен шуменец се опитва да открадне касичката за дарения, която стои пред чудотворната икона. Клисарката баба Иванка обаче го посочва на свещениците и те успяват да го спрат в последния момент.

Как възрастната жена е забелязала крадеца по време на литургията сред насъбралото се множество? "Преди месец имах видение" - признава тя. Появило се лице на мъж и жената почувствала, че опасност грози иконата. На службата в църквата тя веднага разпознала в младежа човека от видението и затова внимателно следяла действията му. Когато се насочил към иконата, клисарката вече била сигурна, че предупреждението е било основателно.

Покрай последното чудо на Богородица свещениците от Пазарджик прославиха Бога, но и предупредиха, че да се сквернят свещени предмети, особено със свръхестествена сила, е тежък грах, който не остава без последствия. Те припомниха случая с кръста на цар Борис от Кръстова гора, който бе откраднат и после подхвърлен обратно - доказателство, че божието наказание може да застигне злосторниците още на този свят.

 

 

Божията майка дарява бездетни булки с деца

Клисарката баба Иванка помни не един и два случая, когато молитвите пред лика на Богородица са били последната надежда на безплодни жени да се сдобият с дългоочакваната рожба.

"Бабо Иванке, искам да си имам дете" - казва млада жена на дългогодишната служителка в църквата. Поклонничката от няколко години не можела да забременее и силно страдала от това. Веднъж Баба Иванка я завела да се помоли пред иконата на Богородица и след това жената се отбила още няколко пъти в църквата. После престанала да идва, но вместо нея се появила сестра й с букет цветя за служителката в храма. Оказало се, че чудото, което роднините отдавна се уморили да чакат, станало - жената забременяла.

"Много хора са ми били благодарни, че съм им показвала на коя икона да се помолят, защото са оздравявали" - казва баба Иванка. "Но трябва силно да вярваш и да се надяваш, че Богородица ще те чуе."

Парашкева Кавкова от Пазарджик също свидетелства за чудотворно зачеване: "Лекарите казаха на моя близка, че няма да стане отново майка, след като роди мъртво първото си дете. Тогава едва спасиха животът й. Тя и свекърва й редовно идваха да се молят пред чудотворната икона на Света Богородица. Само след една година жената роди момченце. Тя още не може да нарадва на щастливото събитие - сигурна е, че Дева Мария е чула молбите й."

Друга млада жена - Ангелинка, венчана от пловдивския митрополит Арсений в същата църква, от година се радва на дъщеря. Тя е дарила средства, с които пред старите икони на балкона са поставени стъкла. Ремонтът се наложил, защото хората започнали да чупят парченца от иконата, за си да ги съхраняват вкъщи за здраве. Други благодарни дарители пък отпуснали пари за поставки и иконостаси на иконите.

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com